Home (kopie)
16244
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16244,bridge-core-3.0.5,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,bridge-child,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Over Annelies de Jong

Ik ben Annelies de Jong. In de afgelopen 13 jaar hielp ik organisaties bij veranderprocessen. Als adviseur, als transitiemanager, als directeur. Nu ben ik 55plus en maak de balans op van mijn werkzaam leven. En ik ontdekte dat ik anders naar veranderen ben gaan kijken. Veranderen, transities, heb ik altijd gezien als een proces om ergens te komen. Doelen formuleren, tijdpad bewaken en mensen méékrijgen in de vaart van morgen. Zinnig werk. Veel bereikt. En nu dus het kantelpunt: veranderen om ergens te zíjn, niet om ergens te komen.

Omgekeerd veranderen

De intrinsieke drang tot verandering is vaak iets gekunstelds. Wat nogal eens ontbreekt is de rust, het zelfvertrouwen, het besef jezelf te kunnen ontplooien en het geloof in de eigen organisatie. Als die waarden wél zo worden gevoeld, gaat veranderen haast vanzelf. Je zou het dan bijna een omgekeerd veranderen kunnen noemen. Neem mensen niet collectief mee naar een toekomstig doel waarin veel anders zal zijn, maar leer ze vooral zichzelf te kunnen zijn. Help medewerkers elk op hun niveau met het versterken van zelfvertrouwen en faciliteer hun ontwikkelkansen. Het is een soort verstilling die de kwaliteit en de betrokkenheid van medewerkers versneld doet groeien.

Verleg de focus

Zo’n inspirerend klimaat werkt als een aanjager voor veranderingen. Niet omdat die veranderingen zijn opgelegd, maar omdat er optimale draagkracht is, omdat mensen in zichzelf geloven en – als vanzelf – de voorhoede willen vormen bij veranderingen. Kortom: focus je niet op de transitie, maar op waardevermeerdering van het personeel dat hier en nu het beste van zichzelf wil geven.

De transitie komt vanzelf

Ik voel – op basis van mijn ervaring – als geen ander de urgentie van veranderingen. uist in die situatie kan ik mensen ontstressen, zelfvertrouwen geven en teams leren dat veranderen geen doel is waar je met al je vezels naartoe moet werken. Die transitie komt vanzelf naar je toe als er zelfvertrouwen is en als mensen in teams ook écht de wil hebben om elkaar te versterken.

Wind in de zeilen

Organisaties hebben altijd haast. Wie niet voortvarend z’n bakens verzet, ziet dat collega-organisaties links en rechts al snel de wind in de zeilen krijgen. Tot zover de bekende beeldvorming. Bedrijven en organisaties die er écht toe doen, hebben steeds vaker hun assets niet primair in de pot goud achter de horizon vertaald. Gangmakers die het verschil maken, creëren meerwaarde voor hun eigen mensen. Die energieboost is inspirerend, duurzaam en de beste garantie om samen doelen te verwezenlijken. Dan pas krijg je echt de wind in de zeilen.

Gerijpt inzicht

Veranderen om ergens te zíjn, niet om ergens te komen: het is een inzicht dat in een periode van jaren is gerijpt. En het gekke is, pas nu voel ik mij vrij om met dit principe naar buiten te treden. Ik ben in maart 2017 na zeven jaar bewust uit mijn laatste directiefunctie bij ZZG Zorggroep gestapt. Ik wil mij weer vrij voelen en wil bedrijven, organisaties op een andere manier helpen bij veranderprocessen.

In alle vrijheid

Ik ga graag het gesprek aan met organisaties die getriggerd zijn door de gerijpte visie van de senior-bestuurder die luistert naar de naam van Annelies de Jong. Wees niet bang, ik kom niet binnen met een kant-en-klaar pakket of een voorgekookt plan. Ik kom praten. Vol zelfvertrouwen, dat wel. Maar met de nadrukkelijke wens om met elkaar eens te kijken hoe het anders zou kunnen. In alle vrijheid.